ANUL 2015


25 decembrie 2015 - Nașterea Domnului

Pentru prima zi de Crăciun: 
  • doamnele din Comitetul parohial au pregătit ”scutecele Mântuitorului”, care au fost împărțite la sfârșitul Sf. Liturghii; 
  • consilierii bisericii alături de Părintele Paroh Ropotan Iulian au pregătit daruri pentru copii (35 pungi pentru copiii de la Asociația ”Zâmbet și culoare” din Medgidia și 65 pungi pentru copiii care vor fi în ziua de Crăciun)
  • doamnele profesoare Cerchia Mirela, Gheorghe Florentina, Sofica Hordencu împreună cu pr. Irinel Hordencu și o parte din părinți au realizat alături de copii o scenetă de Crăciun, au repetat colinde, au cusut costume pentru scenetă, au împodobit bradul în biserică.








Activitate ”Dăruind vei dobândi” - Sf. Nicolae 2015
















Taina Sf. Maslu 04.12.2015


Face ceva Biserica Ortodoxă Română pentru copiii noștri?

Dar la noi, la parohie, se face ceva pentru copii?
Vă invit să primiți un răspuns...

Intrați pe site-ul nostru:

http://medgidia.alegscoala.ro/activitate/



10 octombrie 2015 

Premiere concurs ”Alege Școala” la parohia noastră


















22-23 septembrie 2015 

La mănăstirea Sf. Cruce - Caraiman din Bușteni s-au desfășurat lucrările congresului național ”Hristos împărtășit copiilor”, ediția a VIII - a. De la noi de la parohie a participat Pr. Hordencu Irinel





20 septembrie 2015 - Slujbă în sobor

La noi la parohie a poposit părintele stareț Ioan de la M ănăstirea ”Sf. Gheorghe” - Topalu, Jud. Constanța pentru a ne cere sprijin pentru mănăstire.

La sfîrșitul Sf. Liturghii s-a organizat o colectă pentru a sprijini cu alimente, pentru perioada de iarnă, obștea mănăstirii. 





13 septembrie 2015 

La sfârșitul Sf. Liturghii s-a oficiat slujba la începerea anului școlar. Au participat 88 de copii ai parohiei, alături de părinți, bunici, enoriași. Toți copii au primit și câte o iconiță.



Imagini Activități  - Proiect ”Alege Școala” 

Vă prezentăm  o parte din activitățile desfășurate la parohia noastră, în lunile mai - septembrie 2015, alături de un grup de 15 copii ce aparțin unui grup vulnerabil (înscriși la proiect),  în cadrul proiectului național ”Alege Școala”.




































Proiect ”Alege Școala”


Începând cu luna mai, Centrul nostru parohial, pentru activitățile derulate în parohie pentru copii, a fost selectat alături de 50 de parohii din toată țara, pentru a se implica în proiectul național ”Alege Școala”.








Detalii Proiect: ”Alege Școala” 

FONDUL SOCIAL EUROPEAN; 
Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013
Axa prioritară:2 „Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”
Domeniul major de intervenție: 2.2 Prevenirea și corectarea părăsirii timpurii a școlii
Titlul proiectului: „Alege Școala”
Beneficiar: Mitropolia Moldovei și Bucovinei
Numărul de identificare al contractului:
POSDRU/181/2.2/S/151500


Obiective specifice ale proiectului:


O1: Înfiinţarea, dezvoltarea şi consolidarea de reţea regională pentru îmbunătăţirea educaţiei prin înfiinţarea unui număr de 50 de centre educaţionale inovative Alege Şcoala, în patru regiuni de dezvoltare cu o abordare preventivă prin furnizarea serviciilor de consiliere şi asistenţă educaţională.

Crearea și dezvoltarea în cadrul acestei rețele a unui parteneriat între şcoli și instituţiile locale, inclusiv prin dezvoltarea unei reţele virtuale, în vederea prevenirii fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi reintegrarea în educaţie a celor care au părăsit timpuriu şcoala.
 
O2: Dezvoltarea activităților de tip „şcoală de vară/duminică” pentru un număr de 750 de elevi provenind din regiunile specifice, în special pentru persoanele aparţinând grupurilor vulnerabile şi familiilor acestora şi sprijinirea participării acestora în mod regulat la activităţile educaţionale specifice vârstei lor, pentru achiziţia competenţelor cheie, necesare menţinerii în educaţie, inclusiv sprijinul financiar acordat părinților acestora și consiliere pentru a înţelege importanţa educaţiei şi a intervenţiei timpurii, precum şi rolul lor în educaţia copiilor.Se vor organiza sesiuni de tabără și concursuri în sprijinul acestui obiectiv

O3: Dezvoltarea și furnizarea unui program cu caracter corectiv/remedial de tip ”școală după școală” pentru 100 de copii, îndeosebi pentru cei aparținând grupurilor vulnerabile, prin organizarea de grupe pentru citire și calcul matematic. În cadrul programului tip afterschool vor fi oferite şi sesiuni de educație remedială, meditație, servicii de orientare, îndrumare, consiliere și sprijin financiar. 

O4: Sesiuni regulate de consiliere pentru  500 de părinți, pentru o mai bună conștientizare a importanței educației în dezvoltarea copiilor și în asigurarea unui viitor mai bun pentru aceștia.

O5: Organizarea 2 campanii de creştere a gradului de conştientizare în regiunile specifice în vederea informării, conştientizării, valorificării şi diseminării informaţiilor privind proiectul şi rezultatele acestuia, adresate familiilor şi comunităţilor, în legătură cu riscurile pe termen lung pe care le reprezintă marginalizarea, neintegrarea școlara și socială. 




15 iunie 2015

Lucrări de întreținere anuale: stropirea cu ulei a bisericii


















1 iunie 2015

Și anul acesta, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am reușit să organizăm la biserică câteva activități pentru copiii care din diferite motive, nu participă la jocurile, acțiunile inițiate la nivel de oraș cu ocazia Zilei internaționale a copilului.

Anul acesta, pentru desfășurarea activităților, am primit sprijinul unui grup de tineri, voluntari de la Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu” și Colegiul Tehnic ”Nicolae Titulescu”, cărora le mulțumim pe această cale.

















21 mai 2015 - 

Participare la Festivitate de premiere pentru concursul național ”Mâini  întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”





Câştigătorii celor două concursuri naţionale organizate de Patriarhia Română, „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“ şi „Icoana ortodoxă - lumina credinţei“, au fost premiaţi ieri, 21 mai, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Festivitatea de premiere a avut loc în Altarul de vară al Catedralei Patriarhale, după Sfânta Liturghie şi slujba de pomenire a eroilor neamului românesc. Cei 29 de copii câştigători ai Concursului naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“ au sosit în Bucureşti din fiecare colţ al ţării, încă din ajunul hramului, 20 mai. După ce au vizitat Catedra-la Patriarhală, au fost întâmpinaţi de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, la Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae“ al Patriarhiei Române. În cuvântul de bun venit, Preasfinţitul Părinte Episcop Varlaam Ploieşteanul a transmis binecuvântarea şi felicitările Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru succesul miniproiectelor social-filantropice cu care participanţii şi-au reprezentat eparhiile la nivel naţional şi i-a îndemnat să se implice în continuare în lucrarea misionară a Bisericii Ortodoxe.

Felicitări au fost adresate şi de către pr. Constantin Naclad, inspector în cadrul Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române, care a apreciat efortul depus de către elevii participanţi şi de către preotul sau profesorul de religie îndrumător pentru realizarea fiecărui miniproiect social-filantropic. 



 În continuare, cei prezenţi au vizionat reportajul realizat de TRINITAS TV despre miniproiectele cu caracter social-filantropic desemnate a reprezenta la nivel naţional fiecare eparhie a ţării.



Festivitatea de premiere a celor 29 de câştigători ai Concursului naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“ şi a celor 7 câştigători ai Concursului naţional „Icoana ortodoxă - lumina credinţei“ - ediţia a IV-a a avut loc în ziua hramului istoric al Catedralei Patriarhale, la Altarul de vară al acestui locaş. Adrian Lemeni, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, i-a prezentat pe câştigătorii concursului de miniproiecte misionar-filantropice, iar Nicolae Catrina, consilier patriarhal la Sectorul cultură şi patrimoniu religios al Patriarhiei Române, i-a prezentat pe câştigătorii concursului naţional de icoane. Fiecare câştigător a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel câte o diplomă şi un dar, iar iconarii în frescă şi mozaic au primit şi premii în bani. 


Cele două concursuri naţionale au fost organizate de Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educaţional şi Sectorul cultură şi patrimoniu religios, iar premiile au fost oferite de Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision România. Articol publicat în Ziarul Lumina.


12 aprilie 2015 - Slujba Învierii


   







11 aprilie 2015 - Sâmbata Mare

   Fiecare copil care a venit la împărtășit a primit după Sf. Împărtășanie anafură, ouă de ciocolată, dulciuri și iconițe cu Învierea Domnului.





10 aprilie 2015 - Vinerea Mare

        Prohodul Domnului






9 aprilie 2015 - Joia Mare


        


05 aprilie 2015 - Expoziție de Paște








04 aprilie 2015 


Vizită la Centrul de primire a copilului în regim de urgență


         Un număr de 15 copii ai parohiei au mers la Centrul de primire a copilului în regim de urgență din localitatea Constanța, Str. Alunișului, Nr. 4. Aici copiii au putut să vadă și să înțeleagă că sunt copii care nu trăiesc perioada copilăriei cu jocuri, râsete și bucurii alături de părinți, pentru care ,,acasă” nu este iubire, căldură sufletească, ci doar un loc unde să se adăpostească, unde să se hrănească și de unde, la vârsta majoratului să plece pentru a lua în piept greutățile vieții. Au putut cunoaște acești copii fără familii, ,,îngeri” fără casă, cărora ei, alături de membrii bisericii (care i-au trimis ca reprezentanți ai parohiei) și părinții lor, le-au putut aduce puțină lumină și bucurie, prin darurile oferite.









Înregistrare video 

Conferință Ziua Femeii 7 Martie 2015

Partea I



Partea a II - a



21 martie 2015 

       Marșul pentru viață 2015 - Constanța












N-AI VRUT SA FII MAMĂ

CE-AM GRESIT EU, MAMĂ,VIAȚA SĂ MI-O IEI?
MĂ ALUNGI DIN TINE, DE CE NU MĂ VREI?
N-AM CUM SĂ MĂ APĂR,SĂ STRIG …N-AM PUTERE.
TE IUBESC, MĂMICO, CÂT NU POȚI TU CERE.

UNDE MI-E MORMÂNTUL, ÎN CARE CIMITIR?
N-AI VRUT SĂ GUST, MAMĂ, AL VIEȚII SFÂNT POTIR.
ÎȚI VOI ZICE ”MAMĂ” CHIAR DE NU-MI EȘTI MAMĂ.
STRIGĂ-MĂ PE NUME… NU ȘTIU CUM MĂ CHEAMĂ!

MI-AI PUS CAPĂT, MAMĂ, ZILELOR DE VIS,
TE IUBESC, MĂMICO, CHIAR DE M-AI UCIS.
NU-MI CUNOȘTI TU CHIPUL CA SĂ-L PUI ÎN RAMĂ,
DEȘI MI-AI LUAT VIAȚA, TOT MI-EȘTI DRAGĂ, MAMĂ.

GLASUL CONȘTIINȚEI L-AI LĂSAT DEOPARTE.
TOCMAI TU IUBIRE MĂ TRIMIȚI LA MOARTE?
TU DIN NECREDINȚĂ TE-AI IUBIT PE SINE,
EU CU ATÂT MAI TARE TE IUBEAM PE TINE.

IAR LA JUDECATĂ CUM SĂ TE PREZINȚI?
NU VA FI SCAPARE, N-AI SĂ POȚI SĂ MINȚI.
UCIGAȘA FAPTĂ TU N-O POȚI ASCUNDE,
N-O SĂ AI CUVINTE PENTRU A RĂSPUNDE.

SUNT ATÂTEA MAME CE-ȘI DORESC COPII,
DAȚI-NE O ȘANSĂ SȘ RĂMÂNEM VII.
CIN’SĂ PLÂNGĂ, DOAMNE; NOAPTEA-ATÂTOR DRAME,
CINE SĂ TREZEASCĂ ZECI DE MII DE MAME?


21 martie 2015 

        Copii ai parohiei, alături de părinți, bunici, enoriași și membrii ai Consiliului parohial au plantat pomi fructiferi în livada parohiei.
















15 martie 2015  

Adresă 758/13.03.2015  - Arhiepiscopia Tomisului

       IUBIŢI CREDINCIOŞI! 

          Vă aducem la cunoştinţă faptul că în perioada 18-25 martie 2015 în România şi în Republica Moldova va avea loc evenimentul "Săptămâna pentru viaţă 2015 - Fiecare viaţă este un dar", având ca punct culminant MARŞUL PENTRU VIAŢĂ 2015, organizat în toate oraşele mari, în ziua de SÂMBĂTĂ, 21 MARTIE 2015.

            SCOPUL Marşului pentru viaţă îl constituie apărarea dreptului la viaţă pentru copilul încă nenăscut şi afirmarea valorilor vieţii umane, a mamei şi copilului, a familiei - în contextul importanţei sărbătorii creştine ,,Buna Vestire" (considerată de Biserică ziua femeii şi a mamei creştine).

            Prin organizarea acestui eveniment ne propunem:

  •    să conştientizăm existenta, unicitatea, demnitatea şi valoarea de nepreţuit a fiecărui om începând din momentul concepţiei;
  •   să conştientizăm că diferite situaţii critice, precum sarcina neaşteptată ori aflarea unui diagnostic probabil de Sindrom Down, conduc la criza de sarcină - o perioadă extrem de dificilă pertru femeia însărcinată în care trebuie susţinută de întreaga comunitate
  •     să conştientizăm necesitatea sprijinirii şi acordării unei atenţii speciale femeilor însărcinate şi mamelor, precum şi rolul pe care acestea îl au în viata familiei, a societătii si a Bisericii.
Preoţii împreună cu credincioşii se vor aduna Sâmbătă, 21 martie, 2015, la ora 13.00, în faţa Catedralei Arhiepiscopale Sf. Ap. Petru şi Pavel, de unde se va pleca în marş pe strada Maior Gh. Şonţu, pe traseul Piaţa Ovidiu - Str. Mircea cel Bătrân - Biserica Greacă - Hotel Astoria - Sala Sporturilor - Capitol - Spitalul Municipal de Urgenţă - Bd. Tomis Capitol - Poşta Mare - Primărie - P ata Ovidiu - Cazino. Marşul se va încheia nu mai târziu de ora 15.30
          Din încredințarea IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului


15 martie 2015

Duminica a III - a din Post (a Sfintei Cruci)





14 martie 2015 

       Alături de copiii participanți la proiectul parohiei ”Mesagerii iubirii lui Hristos”, am plecat la ora 13 spre mănăstirea ”Înălțarea Domnului” din Mircea Vodă. 



          Această mănăstire este deosebită cu un istoric deosebit. În 1926 Societatea ”Mormintele eroilor căzuţi în război” ia iniţiativa realizării unui cimitir de onoare internaţional la Mircea Vodă. În perioada 1 mai‑1 octombrie 1932 au fost înhumaţi la Mircea Vodă 5160 de eroi: români – 99 cunoscuţi şi 1218 necunoscuţi, ruşi – 78 cunoscuţi și 988 necunoscuţi, germani – 76 cunoscuţi și 428 necunoscuţi, bulgari – 134 cunoscuţi și 1894 necunoscuţi, sârbi – 1 cunoscut și 244 necunoscuţi. Până în 1937 în cimitirul de la Mircea Vodă s‑a centralizat cea mai mare parte din eroii ce se aflau înhumaţi pe teritoriul dobrogean. Pentru o permanentă pomenire şi cinstire a eroilor la Sf. Liturghie, la iniţiativa Asociaţiei Cultul Eroilor, după anul 2001 s‑a înfiinţat Mănăstirea Înălţarea Domnului.

      La mănăstire copiii au venit cu gândul de a-și aduce și ei prinosul de mulțumire și jertfă pentru eroi și pentru cei care se nevoiesc în mănăstire pentru pomenirea eroilor. 
        Au aflat istoricul mănăstirii și al cimitirului eroilor. După aceea, fiind ora prânzului au fost serviți la trapeza manăstirii cu bucate. La sfârșit, pentru a oferi un sprijin concret mănăstirii, au primit de la maici serbet realizat de acestea, pentru a-l pune în vânzare la ”Magazinul copiilor”, ajutând astfel mănăstirea pentru achitarea facturii de curent.
La sfărșitul activității copii au primit colivă și câte o metanie fiecare.





  







9 martie 2015 - Sf. 40 de Mucenici 

       Mucenicii realizați de copii au fost sfințiți la sfârșitul Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite, apoi au fost împărțiți celor prezenți la slujbă. Au fost enoriași care au apreciat munca copiilor și au vrut să-i sprijine în demersul lor filantropic, punând în vasul pentru donații câte ceva.









8 martie 2015 

        Copii ai parohiei, prezenți la activitățile Centrului nostru parohial, au realizat noi lucrări pentru expoziția de Primăvară. 




        



 


       

        

            În biserică, la sfârșitul Sf. Liturghii, copiii au oferit ”cu drag și bucurie” doamnelor și domnișoarelor prezente la slujbă, câte un mărțișor realizat de ei: un crin de hârtie realizat cu tehnica origami. 







         



        


           Apoi copiii, alături de voluntarii noștri (părinți și profesori) s-au retras la cantina parohiei, unde au realizat mucenici pentru a doua zi, care să fie împărțiti în biserică.











7 martie 2015 

Conferința ”Rolul femeii în Biserică și în familie”

Conferința a fost susținută de IPS dr. Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului în prezența a peste 200 de femei. La sfârșitul conferinței toate doamnele și domnișoarele prezente au primit câte o floare și o diplomă de participare. 

În curând, când vom intra și în posesia filmării vom posta și materialul video ce conține înregistrarea conferinței...




Invitație Conferința 


1 martie 2015 

Expoziție de Primăvară, cu vânzare a materialelor lucrate de copii, în scopul colectării de fonduri necesare activităților proiectului ”Mesagerii iubirii lui Hristos”



21, 22 februarie 2015 

Confecționarea de mărțișoare, felicitări, flori din origami, semne de carte, ș.a., pentru expozițiea de primăvară organizată de copii în data de 1 și 8 martie.






15 februarie 2015 - Înscriere Concurs național lansat de Patriarhia Română :

 ”Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”

Cu ocazia "Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii de azi" și a "Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor pastori de suflete din eparhii", Sectorul Teologic-Educațional din cadrul Patriarhiei Romane a lansat  un concurs de mini-proiecte cu caracter misionar-filantropic, care se adresează copiilor (cu vârste cuprinse între 7-17 ani), preoților și profesorilor de religie, cu scopul de a cultiva la copii dragostea de semeni, mai ales față de cei aflați în suferință (copii abandonați, bătrâni, familii sărace).

Am înscris și noi copiii care participă la activitățile Centrului parohial, cu proiectul ”Mesagerii iubirii lui Hristos”. Astfel, până la sfârșitul lunii martie, copiii vor iniția și vor participa la mai multe activități cu scop misionar-filantropic.


3 februarie 2015 - Pelerinaj la Prislop






20 ianuarie 2015 - Activitate social-filantropică 

la nivelul parohiei

ARGUMENT

Încă din perioada primelor secole creștine misiunea Bisericii a fost aceea de a veni în întâmpinarea categoriilor sociale defavorizate. Plecând de la această realitate, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, prin Hotărârea  nr. 3336 din 1997, dispune elaborarea de strategii de implicare în problematica socială la nivel de eparhii, protoierii si parohii, conform structurii administrative a Bisericii noastre.

Astăzi societatea noastră se află într-o continuă transformare, proces din cauza căruia multe persoane nu reușesc să facă față cerințelor de adaptare și reorientare impuse în mod constant de societate. În aceeași ordine de idei, numărul foarte scazut de fabrici și industrii, insuficient în a acoperi oferta de forță de muncă din zonele rurale și urbane, a făcut ca un număr foarte mare de persoane și familii să ajungă într-o pronunțată stare de risc social, generată de cele mai multe ori de săracie.

Aceasta stare de lucruri atrage după sine urmări dezastruoase pentru mediul familial: copii și bătrâni neglijați, familii care nu-și mai pot satisface unele dintre nevoile primare cum ar fi: nevoia de hrană, de îmbrăcăminte, de întreținere ș.a.


BENEFICIARI

Pentru început, 23 de persoane provenite din familii ale căror venituri sunt insuficiente sau inexistente, indiferent de categoria de vârstă, din cuprinsul parohiei noastre.  

În fiecare zi de marți și joi, beneficiarii vin să ridice mâncarea de la cantină (cei imobilizați la pat sau cu probleme de sănătate primesc hrana la domiciliu).

Selectarea beneficiarilor s-a făcut pe baza de anchetă socială.  Anchetele sociale se revizuiesc periodic sau de câte ori este nevoie.

OBIECTIVE


l. Oferirea (prin acordarea unei mese calde) unui suport material care să permită efectuarea de cheltuieli la nivel de familie, din totalul venitului lunar, în alte direcții (chirie, intretinere, imbracaminte, utilitati s.a.).
2. Sporirea gradului de obținere a mijloacelor necesare susținerii existenței, prin oferirea unei mese calde zilnic.
3. Oferirea unei mese complete, bogată în agenți nutritivi, așa cum aceste persoane nu își permit să procure în mod curent, din cauza gradului ridicat de sărăcie.
4. Oferirea unui suport moral acestor persoane, menit să le întărească convingerea că societatea nu este nepăsătoare la problemele cu care se confruntă aceștia.
5. Acordarea de asistență spirituală și socială beneficiarilor pe toată perioada derularii proiectului.
6. Sporirea gradului de implicare socială a Bisericii, la nivel local, prin implementarea unor proiecte de susținere a politicilor sociale.


06 ianuarie 2015 - Boboteaza