Proiectul social-filantropic al parohiei noastre

 ARGUMENT

Încă din perioada primelor secole creștine misiunea Bisericii a fost aceea de a veni în întâmpinarea categoriilor sociale defavorizate. Plecând de la această realitate, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, prin Hotărârea  nr. 3336 din 1997, dispune elaborarea de strategii de implicare în problematica socială la nivel de eparhii, protoierii si parohii, conform structurii administrative a Bisericii noastre.

Astăzi societatea noastră se află într-o continuă transformare, proces din cauza căruia multe persoane nu reușesc să facă față cerințelor de adaptare și reorientare impuse în mod constant de societate. În aceeași ordine de idei, numărul foarte scăzut de fabrici și industrii, insuficient în a acoperi oferta de forță de muncă din zonele rurale și urbane, a făcut ca un număr foarte mare de persoane și familii să ajungă într-o pronunțată stare de risc social, generată de cele mai multe ori de sărăcie.

Aceasta stare de lucruri atrage după sine urmări dezastruoase pentru mediul familial: copii și bătrâni neglijați, familii care nu-și mai pot satisface unele dintre nevoile primare cum ar fi: nevoia de hrană, de îmbrăcăminte, de întreținere ș.a.


BENEFICIARI

Pentru început, 23 de persoane provenite din familii ale căror venituri sunt insuficiente sau inexistente, indiferent de categoria de vârstă, din cuprinsul parohiei noastre.  

În fiecare zi de marți și joi, beneficiarii vin să ridice mâncarea de la cantină (cei imobilizați la pat sau cu probleme de sănătate primesc hrana la domiciliu).

Selectarea beneficiarilor s-a făcut pe baza de anchetă socială.  Anchetele sociale se revizuiesc periodic sau de câte ori este nevoie.


OBIECTIVE

l. Oferirea (prin acordarea unei mese calde) unui suport material care să permită efectuarea de cheltuieli la nivel de familie, din totalul venitului lunar, în alte direcții (chirie, intretinere, imbracaminte, utilitati s.a.).

2. Sporirea gradului de obținere a mijloacelor necesare susținerii existenței, prin oferirea unei mese calde zilnic.

3. Oferirea unei mese complete, bogată în agenți nutritivi, așa cum aceste persoane nu își permit să procure în mod curent, din cauza gradului ridicat de sărăcie.

4. Oferirea unui suport moral acestor persoane, menit să le întărească convingerea că societatea nu este nepăsătoare la problemele cu care se confruntă aceștia.

5. Acordarea de asistență spirituală și socială beneficiarilor pe toată perioada derularii proiectului.

6. Sporirea gradului de implicare socială a Bisericii, la nivel local, prin implementarea unor proiecte de susținere a politicilor sociale.