Centrul parohial pentru copii si tineri





   Cunoscând importanța factorilor sociali, culturali și religioși care pot influența în mod hotărâtor procesul de educare și formare a copiilor, pe de o parte, și având în vedere preocuparea constantă a Bisericii pentru creșterea și educația sănătoasă a generației tinere pe de altă parte, dorim să acordăm prin proiectul ”Centrul parohial pentru copii și tineri” sprijinul necesar realizării acestui deziderat comun societății și Bisericii la nivelul parohiei noastre.
     Faptul că trăirea emoţională a  orei de religie din şcolile de stat  îşi găseşte continuarea firească pentru cunoaşterea şi exprimarea  credinţei de comuniune a oamenilor cu Dumnezeu, pentru asimilarea de cunoştinţe şi transmiterea credinţei şi culturii creştine, în mediul cel mai propice şi cel mai natural al lor, şi anume Biserica, propunem acest proiect ca o alternativă creştină pentru petrecerea timpului liber, cu implicaţii socio-culturale pe termen lung.
În principal dorim să suplinim acea asistență caldă, binevoitoare, iubitoare, de care adesea copii duc lipsă în zilele noastre, precum și cultivarea dimensiunii religioase a sufletului uman pe care școala, familia și societatea nu o pot împlini așa cum o face Biserica.

Activitățile organizate pentru copii se desfășoară în cadrul aşezământului, la mansardă, în spațiul rezervat bibliotecii parohiale (44 m²), organizat astfel încât să fie un cadru ospitalier şi stimulativ. 


Echipa de implementare a proiectelor parohiale pentru copii este alcătuită din: 2 preoți, 2 profesori de religie, un psiholog, un asistent social, tineri, părinți, bunici - voluntari la activitățile organizate pentru copii


Proiectul a început în iarna anului 2010 prin invitația ce a fost făcută copiilor din biserică pentru organizarea unui mic spectacol de Crăciun pentru enoriașii parohiei. 



De atunci s-au realizat mai multe activități din care amintim:

  • întâlniri cu scop educativ: ore de religie, cateheze



  • Întâlniri cu scop recreativ în care s-au realizat coșulețe de paști, desene, picturi, diferite crafturi, brățări, metanii, cruciulițe, ș.a.



  • Întâlniri cu scop filantropic în care s-au adus de către copii haine, jucării, cărți, dulciuri, la biserică, s-au făcut mai multe pachete și s-au dăruit copiilor de la sate (până acum am fost Movila Verde, la Siminoc și Nisipari)

  • pelerinaj la Mânăstirea Sf. Ioan Casian din Dobrogea

    Și alte multe activități, proiecte, concursuri la care copii au participat după cum puteți  vedea și în arhiva blogului nostru.
    De-a lungul timpului au fost alături de noi și îi așteptăm să revină când le a mai permite timpul: D-nul prof. de religie Țiplica Liviu, D-na doctor Jacola Niculina, D-na prof.  Priboianu Elena, D-na prof. de română Custara Elisabeta, D-na prof. de desen Dodiș Elena, D-nul prof. de muzică Dan Mititelu, D-na prof. de religie Tatiana Băețică, D-na prof. de engleză Oprea Georgiana, ș.a.
    Prin îndreptarea atenției către copii, prin bucuria și lucrarea adusă de copii, am observat o implicare a părinților, bunicilor și a membrilor parohiei care au devenit mai interesați de activitățile și slujbele Bisericii și au dorit să fie alături de copii la Sf. Liturghie și la activități filantropice.
    Spaţiile şi baza materială pusă la dispoziţie și deţinute de parohie, precum și dragostea unor oameni pentru lucrarea Bisericii, manifestată prin donații și sprijin efectiv, vor asigura infrastructura necesară viabilității și continuității proiectului.

    Mai sunt încă multe de făcut, mai este loc pentru profesorii care ar dori să se implice în această lucrare de suflet, pentru voluntari, pentru copii ca participanți.



Îndrumând copiii spre Biserică ne facem împlinitori ai poruncii Domnului nostru Iisus Hristos care a zis: „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu" (Ev. după Marcu 10, 14).



VĂ AȘTEPTĂM SĂ FIM ÎMPREUNĂ!